Crikvenica

CRIKVENICA

Informacje ogólne:
Crikvenica to miasto usytuowane w jednej z piękniejszych części Chorwacji, kilkadziesiąt kilometrów na południowy-wschód od Rijeki. Czyste powietrze i czyste morze sprawiają że Crikvenica jest idealnym miejscem dla rodzin. Plaże są złożone z zatok.
Nazwa Crikvenica pochodzi od klasztoru zakonu Paulinów założonego przez Mikołaja Frankowana w roku 1412.
Znajdują się tu liczne sanatoria, a jako miejscowość uzdrowiskowa znana jest od XIX wieku.

Historia:

Pierwsi mieszkańcy Crikvenicy to plemiona iliryjskie. Po nich przybyli tu Rzymianie, którzy nazwali miasto Ad Turres. Obecna nazwa pochodzi z 1412 roku.
XVIII wiek to zasiedlenie terenu przez Chorwatów.
Ponad 450 lat panowała tu rodzina książęca Frankopanów. W tym okresie nastąpił gospodarczy rozwój Crikvenicy. Wtedy wzniesiono Klasztor Minimitów na polecenie Księcia Nikoli IV.
W 1760 roku Crikvenica stała się centrum administracyjnym obszaru. W XIX wieku nastąpił rozkwit miasta, kiedy to pierwsi kuracjusze przybyli do nowopowstałych kurortów.

Atrakcje:

W XVII wieku wybudowany został Kościół św. Antoniego w stylu renesansowo-barokowym. We wnętrzu znajduje się drewniany ołtarz oraz słynny obraz św. Antoniego. Latem kościół jest miejscem imprez kulturalnych, wystaw i koncertów.
Kościół św. Foska to kościół w stylu renesansowym z elementami barokowymi. Wewnątrz możemy zobaczyć kolekcję przedmiotów sakralnych oraz przedstawienie tortur św. Foski.
W XIII w. wybudowana została główna brama miasta. Nad półkolistym łukiem znajduje się kamienna płyta z płaskorzeźbą św. Marka.

Sport i rekreacja:

Crikvenica to idealne miejsce dla miłośników sportu. Można cieszyć się nurkowaniem, wspinaczką, żeglowaniem, surfowaniem i innymi sportami wodnymi.
Organizowane są również przeróżne wycieczki w okolice Crikvenicy i na pobliskie wyspy.

Kuchnia:

Dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu "kamenice na bazaru" czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.
Popularne potrawy to również krewetki w winie i oliwie z oliwek z opiekanym chlebem, ryba gotowana z czosnkiem, oliwą, winem, cebulą jak również batuda czyli tradycyjna potrawa z fasoli, kukurydzy, mięsa i ziemniaków.

Klimat:

Panuje tu klimat typowo śródziemnomorski. W lecie średnia temperatura powietrza to 28 stopni. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.

Dojazd:

TRASA NR 1: Polska (Cieszyn), Czechy (Ołomuniec, Brno), Austria (Wiedeń, Graz), Słowenia (Maribor), Chorwacja (Zagrzeb, Crikvenica)
TRASA NR 2: Polska, Czechy (Praga), Austria (Linz, Salzburg), Słowenia (Ljubljana), Chorwacja (Zagrzeb, Crikvenica)
TRASA NR 3: Polska, Słowacja (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt), Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Crikvenica)

Ważne wydarzenia:

Maraton pływacki (sierpień)

zapisz się na naszą listę wysyłkową

Co tydzień najnowsze oferty i promocje.
Wpisz w pole poniżej Swój adres e-mail i naciśniej przycisk Dodaj.