Wyspa Brac - Postira

POSTIRA

Informacje ogólne:
Postira jest miasteczkiem portowym na północnej części Wyspy Brač. Znajduje się między Splitską i Pucisca oraz ok. 9 km od miasta Supetar.
W pobliżu jest kilka pięknych zatok z plażami, które otoczone są lasami sosnowymi. Korzystne położenie sprawia, że Postira jest i portem i rybacką osadą.
Mieszkańcy miasteczka Postira zajmują się głównie rolnictwem (szczególnie uprawą winorośli, drzew oliwnych, owoców) oraz rybołówstwem.
Oferta turystyczna opiera się na zakwaterowaniu w hotelach, apartamentach czy pensjonatach. Jest przede wszystkim polecana do spokojnego wypoczynku.

Historia:

Postira została po raz pierwszy wspomniana w 1347 roku. Tutaj urodził się słynny poeta chorwacki Vladimir Nazor.

Atrakcje:

Między kamiennymi domami wyróżnia się zamek Lazarić z renesansowym szczytem. W XVI wieku wybudowany został kościół parafialny św. Ivana Krstitelja. Nieco na wschód w piaszczystej zatoczce Lovrečina zbudowane zostały zaprezentowane resztki wczesnochrześcijańskiego kościoła.
Będąc w miasteczku Posira warto odwiedzić inne miejscowości na Wyspie Brač, m.in. miejscowość Bol, którego symbolem stała się plaża Zlatni Rat. Warto odwiedzić miejscowość Sumatrin gdzie znajdują się Klasztor Franciszkanów i kościół pw. Św. Marcina czy miasto Škrip -najstarsze na wyspie, w którym na uwagę zasługuje Muzeum Regionalne. Skarbnicą cennych dzieł sztuki jest kościół Matki Boskiej Szkaplerznej w Nerežišća. W miejscowości Supetar mieści się galeria Ivana Rendicia gdzie znajduje się kolekcja rzeźb i dokumentów związanych z artystą. Odbywają się tu również miejsce liczne wydarzenia i imprezy kulturalne. Tu znajduje się ponadto kościół parafialny zawierający cenne dzieła z renesansu weneckiego.

Sport i rekreacja:

W miejscowości Postira są liczne możliwości aktywnego wypoczynku. Oprócz sportów wodnych takich jak m.in. nurkowanie, surfing czy windsurfing, popularny jest tutaj tenis, boccia, koszykówka i inne sporty drużynowe.

Kuchnia:

Dominują tu lekkie potrawy. Wzdłuż wybrzeża królują wszelkie owoce morza i ryby. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem

Klimat:

Panuje tu klimat śródziemnomorski. W lecie temperatura maksymalna wynosi ok. 30 stopni. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.

Dojazd:

TRASA NR 1: Polska (Cieszyn), Czechy (Ołomuniec, Brno), Austria (Wiedeń, Graz), Słowenia (Maribor), Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Split, Wyspa Brač Postira)
TRASA NR 2: Polska, Czechy (Praga), Austria (Linz, Salzburg), Słowenia (Ljubljana), Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Split, Wyspa Brač Postira)
TRASA NR 3: Polska, Słowacja (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt), Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Dalmacja, Split, Wyspa Brač-Postira)

Ważne wydarzenia:

Postirskie Lato (czerwiec-sierpień)

zapisz się na naszą listę wysyłkową

Co tydzień najnowsze oferty i promocje.
Wpisz w pole poniżej Swój adres e-mail i naciśniej przycisk Dodaj.