Wyspa Pag - Novalja

NOVALJA

Informacje ogólne:
Novalja jest miejscowością położoną na Adriatyku na północno-dalmatyńskiej Wyspie Pag. Przyciąga setki turystów z całego świata.
Widok z jednej strony Novalji to krystaliczne morze, z drugiej zaś -masyw Velebit.
Novalja znana jest ze żwirowej plaży Zrće. W małych zatokach są również plaże piaszczyste.

Historia:

Iliryjczycy osiedlili się tu w epoce brązu. Ok. I wieku p.n.e okolice podbite zostały przez Rzymian czego pozostałości są widoczne do dziś. IV i V w. to obecność Chrześcijan. W czasach antyku Novalja była znanym celem pielgrzymek. VII wiek to przybycie Chorwatów, którzy założyli miasto Kissa, zniszczone później w wyniku konfliktu Wenecji i Austro-Węgier w 1203 roku. W XV wieku wyspę Pag podbiła Republika Wenecka.
W XVIII wieku wyspa dostała się pod władzę Austrii, a potem stała się częścią Francji. Następnie powróciła do Austriaków do 1848 roku.
Po upadku monarchii Austro-Węgier wyspa stała się częścią Jugosławii, po II wojnie światowej zaś częścią Republiki Chorwackiej. W 1945 roku należała do Jugosławii, aż do jej rozpadu w 1991 roku.

Atrakcje:

W miejscowości Novalja odwiedzić należy muzeum miejskie z antycznym systemem gaszeniowym, który jest jednym z najbardziej interesujących budynków w mieście. Mieści się tu antyczny system doprowadzający wodę w przypadku pożaru.
W Novalji znajduje się ponadto Kościół Przenajświętszej Maryi Dziewicy z XVI wieku, w którego wnętrzu znajduje się słynny płaczący portret Maryi Dziewicy z Ruzarij.

Sport i rekreacja:

W Novalji jak i na całej wyspie Pag są wspaniałe warunki do nurkowania, łowienia ryb i żeglowania. Popularne są wszelkie sporty wodne.

Kuchnia:

Dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu "kamenice na bazaru" czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.
Znane potrawy Wyspy Pag to paski sir czyli ser owczy, jagnięcina z ogniska, białe wino domowe czyli "paska zutnica" czy wędzona szynka z oliwą z oliwek.

Klimat:

Panuje tu klimat typowo śródziemnomorski. W lecie średnia temperatura powietrza to 28 stopni. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.

Dojazd:

Na Wyspę Pag można dopłynąć promem linii Prizna Zigljan lub dojechać mostem:
TRASA NR 1: Polska (Cieszyn), Czechy (Ołomuniec, Brno), Austria (Wiedeń, Graz), Słowenia (Maribor), Chorwacja (Zagrzeb, most od południowej części Wyspy Pag, Novalja lub Zagrzeb, linia promowa Prizna Zigljan, Wyspa Pag, Novalja)
TRASA NR 2: Polska, Czechy (Praga), Austria (Linz, Salzburg), Słowenia (Ljubljana), Chorwacja (most od południowej części Wyspy Pag, Novalja lub Zagrzeb, linia promowa Prizna Zigljan, Wyspa Pag, Novalja)
TRASA NR 3: Polska, Słowacja (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt), Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, most od południowej części Wyspy Pag, Novalja lub Zagrzeb, Karlovac, linia promowa Prizna Zigljan, Wyspa Pag, Novalja)

zapisz się na naszą listę wysyłkową

Co tydzień najnowsze oferty i promocje.
Wpisz w pole poniżej Swój adres e-mail i naciśniej przycisk Dodaj.