Dubrovnik - Cavtat

CAVTAT

Informacje ogólne:
Cavtat leży w południowej części wybrzeża chorwackiego i uchodzi za najładniejsze małe miasto na wybrzeżu wschodnim Morza Adriatyckiego. Położone jest w oazie Zupskiej Zatoki, chronione przez zbocza półwyspów Rat i Sustjepan.
Cavtat to miasteczko z malowniczymi plażami i umiarkowanym klimatem. Położone jest na wąskim cyplu, który pokryte jest śródziemnomorską roślinnością. Ta malownicza miejscowość oddalona jest o 20 km od Dubrownika. Miasteczko jest ciche i spokojne, chętnie odwiedzane przez turystów.
Miejscowa ludność najczęściej zajmuje się uprawą roli, połowem ryb i turystyką.

Historia:

Cavtat powstał jako osada grecka. Dawniej nazywany był Epidaurus. Miasto podlegało początkowo rzymskiemu nadzorowi i stało się rzymską kolonią. Na początku VII wieku miasto padło ofiarą ataków Awarów i Słowian będąc zniszczonym. Mieszkańcy miasteczka zmuszeni byli do ucieczki i założyli nową osadę (dzisiejszy Dubrownik). W czasach średniowiecza Cavtat należał do Dubrownika, którego był dzielnicą i nosił nazwę Atarea. Na skutek najazdów po 1302 roku Dubrownik utracił tą część miasta. Cavtat został otoczony murem, którego resztki zachowały się do dnia dzisiejszego.

Atrakcje:

Do dnia dzisiejszego zachował się Pałac Rektorski -renesansowy zabytek z 1558 roku, w którym znajduje się biblioteka z kolekcją Baltazara Bogiszicze. Znajduje się również Kościół franciszkański -gotycko-renesansowy budynek z obrazami starych mistrzów dubrownickich z 1483 roku. Mieści się tu również barokowy kościół św. Nikola z roku 1732 r. zawierający drewniany ołtarz oraz kolekcję obrazów.
W Cavtat znajduje się dom rodzinny Vlaho Bukovaca –doskonałego malarza renesansowego. W 1969 roku dom ten zyskał miano pomnika kultury. Pełna artyzmu jest tu architektura i ogrody. Styl budowlany i wyposażenie domu ma formę kamiennych domów z XVIII wieku. Warte zobaczenia są zdobione malowidłami ściany.

Sport i rekreacja:

Popularne są tu sporty wodne takie jak nurkowanie, narty wodne czy żeglowanie.
Organizowane są też wycieczki do pobliskich ciekawych miejsc.

Kuchnia:

Dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu „kamenice na bazaru” czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Gradele to popularna tu ryba pieczona na ruszcie serwowana z warzywami i sałatką. Kolejna to leso czyli ryba gotowana w wodzie z dodatkiem oliwy. Za przysmak uważa się scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem. Popularnym smakołykiem jest tu rozata robiona z mleka, karmelu i jajek.

Klimat:

Miasto leży w łagodnym klimacie. Jest tu dużo słonecznych dni i mało deszczu. Zimy są łagodne. Temperatury rzadko spadają poniżej 0, a śnieg jest bardzo rzadkim zjawiskiem.

Dojazd:

TRASA NR 1: Polska (Cieszyn), Czechy (Ołomuniec, Brno), Austria (Wiedeń, Graz), Słowenia (Maribor), Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Dubrownik, Cavtat)
TRASA NR 2: Polska, Czechy (Praga), Austria (Linz, Salzburg), Słowenia (Ljubljana), Chorwacja (Dalmacja, Dubrownik, Cavtat)
TRASA NR 3: Polska, Słowacja (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt), Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Dalmacja, Dubrownik, Cavtat)

Ważne wydarzenia:

Cavtackie Lato (czerwiec-wrzesień), koncerty muzyki klasycznej, jazzowej, występy chórów, tańce folklorystycznych grup, przedstawienia

zapisz się na naszą listę wysyłkową

Co tydzień najnowsze oferty i promocje.
Wpisz w pole poniżej Swój adres e-mail i naciśniej przycisk Dodaj.