Orebic Półwysep Peljesac

PÓŁWYSEP PELJEŠAC

Informacje ogólne:
Pelješac to półwysep położony w południowej części wybrzeża Chorwacji, na północny zachód od Dubrownika. To najdłuższy półwysep Dalmacji w dużej części zalesiony, z wieloma plażami, zatokami i fiordami. To półwysep górzysty o powierzchni 342 km2. Najwyższy szczyt to św. Ilja o wysokości 961 m. n.p.m.
Mieszkańcy Półwyspu Pelješac zajmują się uprawą winorośli, rybołówstwem oraz turystyką. Bardzo dobrze rozwinięta jest baza noclegowa. Do najbardziej znanych miejscowości należy Orebić, Trpanj i naturalne przedłużenie półwyspu -Wyspa Korčula.

Historia:

Pelješac ma bardzo bogatą historię. Sięga ona czasów neolitu. Najstarsze ślady bytności człowieka sięgają 3000 lat p.n.e. W czasach starożytnych region zasiedlali Ilirowie (plemię Plenerów), na przełomie I i II wieku zaś greckie i rzymskie wojska. Po upadku Cesarstwa Zachodniorzymskiego, Pelješac trafił pod władanie Bizancjum, a następnie plemiona słowiańskie założyły tu państwo Zahumla ze stolicą w miejscowości Ston. Na przestrzeni wieków był pod zwierzchnictwem Wenecji, Włoch, potem Turcji. W 1806 roku Napoleon włączył ją do francuskiej Prowincji Iliryjskiej. 1815 rok to włączenie do ziem Austrii. W latach 1918-1991 Pelješac przynależał do Jugosławii, a w 1991 roku ostatecznie znalazł się w obrębie państwa chorwackiego.

Atrakcje:

Znajdują się tu liczne atrakcje. W mieście Orebić mieszczą się zabytki takie jak kościół Gospa od Angela, ruiny fortyfikacji czy rzymska willa. Znajdują się tu również liczne ogrody z roślinami cytrusowymi otaczające kapitańskie nadmorskie wille. Znane budynki to Pałac Stowarzyszenia Marynarz, Pałac Muzeum marynarzy czy Pałac Sądu.

Sport i rekreacja:

Pelješac jest rajem dla miłośników sportów szczególnie wodnych takich jak nurkowanie, surfing, żeglarstwo, ale również sportów lądowych jak tenis, kolarstwo, kolarstwo górskie. Organizowane są również liczne wycieczki (do Dubrownika, Mljet, Korčuli)

Kuchnia:

Pelješac słynie z wyjątkowego jedzenia. Dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu "kamenice na bazaru" czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.

Klimat:

Panuje tu klimat łagodny, śródziemnomorski. W lecie temperatura maksymalna wynosi ok. 30 stopni. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.

Dojazd:

Trasy dojazdu na Półwysep Pelješac:
Na Półwysep Pelješac można dopłynąć promem (linia Jadrolinija) z miejscowości Ploče:
TRASA NR 1: Polska (Cieszyn), Czechy (Ołomuniec, Brno), Austria (Wiedeń, Graz), Słowenia (Maribor), Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Ploče, Pelješac)
TRASA NR 2: Polska, Czechy (Praga), Austria (Linz, Salzburg), Słowenia (Ljubljana), Chorwacja (Dalmacja, Ploče, Pelješac)
TRASA NR 3: Polska, Słowacja (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt), Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Dalmacja, Ploče, Pelješac)
Drogą lądową dojazd do Półwyspu Pelješac jest dość trudny. Jadąc od północnej części Chorwacji przejeżdżamy przez Bośnię i Hercegowinę, a następnie dojeżdżamy drogą nr 8 do miasteczka Ston.

Ważne wydarzenia:

Festiwale Folkowe (lipiec)

zapisz się na naszą listę wysyłkową

Co tydzień najnowsze oferty i promocje.
Wpisz w pole poniżej Swój adres e-mail i naciśniej przycisk Dodaj.